Obrazovanje u Crvenki

Školstvo u Crvenki ima dugu tradiciju. U najvećem periodu postojanja mesta, škole su bile u sklopu konfesionih zajednica. Tako su osnovane: evangelistička, reformistička, katolička, jevrejska, mađarska. Isto tako postojala su i dečija zabavišta u okrilju verskih zajednica. Posle II. svetskog rata u Crvenki su formirane dve osnovne škole "Branko Radičević" i "Jovan Jovanović Zmaj", koje su se kasnije spojile u jednu, OŠ "Vuk Karadžić". Srednjoškolsko (zanatsko) obrazovanje u Crvenki ima dugu tradiciju, od 1923. godine. Tada su se obrazovale zanatlije različitih zanimanja. Odmah posle oslobodjenja, 1945. godine, nastavljena je ta tradicija kroz školu učenika u privredi, potom Zajedničku srednju školu i napokon, Srednju školu - poljoprivredne i metalske struke koja sada postoji.Osnovna škola "Vuk Karadžić" - Ova škola, sa ovim imenom, ima tradiciju dugu četvrt veka, a koreni opismenjavanja dosežu u rane godine dvadesetog veka o čemu svedoči bogata arhivska građa. Nastala je osamdesetih godina u vreme čestih integracionih procesa, od dve manje ,,Jovan Jovanović Zmaj, i ,,Branko Radičević,,. Obe škole bile su smeštene u novim zgradama, što je bila velika pogodnost, mnogo prostora za svu decu, kabinetsku nastavu i svakako dobru organizaciju rada. Nova zajednica, od hiljadu učenika i osamdeset zaposlenih, nastala 1981. Godine i dobila ime ,,Vuk Karadžić,, odgovorno funkcioniše uz veliku angažovanost svih njenih članova.

Srednja stručna škola - Škola je smeštena u užem centru Crvenke, preko puta pravoslavnog hrama "Sveti Sava", na glavnom putu Kula - Sombor, u ulici Maršala Tita. Školska zgrada sa dvorištem zauzima prostor od 6000 m2. Poseduje veliki broj svetlih kabineta sa pripremnim prostorijama za rad profesora, dobro opremljenom hemijskom laboratorijom, lepo uređenom bibliotekom, đačke radionice za praktičnu nastavu (pekarska, mašinska, frizerska, pedikirsko-manikirska). Zgrada škole je okužena zelenilom i cvećem. U dvorištu škole smešteni su teren za rukomet, mali fudbal, odbojku i basket. U neposrednoj blizini škole nalazi se sportska hala "Slobodan Čile Mišković" gde učenici škole izvode časove fizičkog vaspitanja tokom zime. Sastavni deo dvorišta su i voćnjak, staklenik, plastenik, radionica i garaža za poljoprivredne mašine i prodajni objekat za prodaju pekarskih proizvoda đačke radionice. Voćnjak, staklenik i plastenik su po savremenim sistemom navodnjavanja.
Pored navedenog, škola poseduje i 120ha obradivog zemljišta na teritoriji mesnih zajednica Crvenka, Kula, Sivac i Kruščić. 
U školi rade profesori veoma stručni po svom obrazovanju, a vrlo iskusni u pedagoškoj praksi, opredeljeni da sa ljubavlju rade i sarađuju sa učenicima.
Ono čime se škola izuzezno ponosi je saradnja sa privrednim organizacijama i sportskim društvima. Privredne organizacije Crvenke svesne potrebe ulaganja u svoje buduće kadrove podržavaju rad škole na različite načine kroz izvođenje praktične nastave u svojim pogonima i kroz obezbeđenje materijala za potrebe škole.


    Najnovije RSS vesti


Anketa

Koji je najveći problem u Crvenki?
Odlazak mladih
Zagađenje
SiromaštvoPratite nas na Facebook-u