Sport u Crvenki

Glas o Crvenki naviše su proneli njeni sportisti. To se, pre svega, odnosi na rukomet i fudbal.

Rukometni sport u Crvenki je organizovan 1953. godine kada je radnik šećerane Rade Cvetković okupio mahom učenike škole i upornim radom i velikim entuzijazmom naučio Crvenčane da ne vole isključivo fudbal. U tome su mu kasnije pomogli i drugi radnici šećerane, bilo kao igrači ili kao sportski radnici. Kvalitetan rad rezultirao je "crvenačkom školom rukometa", koja je odnegovala šampione Jugoslavije (1969.g.) , dvostruke pobednike kupa (1967. i 1988. g.), polufinaliste Kupa evropskih šampiona (1970.g.). Omladinci su bili dvostruki šampioni Jugoslavije (1981. i 1994. g.). Sportska hala sagradjena je 1980. godine.

Fudbalski klub Crvenka je nastao fuzionisanjem klubova "Spartakus" i "Jedinstvo" 1962. (koji su nastali 1945. i 1960.). Fudbal se u Crvenki, inače, igra od 1919. godine kada je osnovan klub CSK, koji je bio aktivan do 1941. godine. Fudbaleri su, mahom, bili šećeranski radnici koji su svoj tim proveli kroz sve lige. Za istoriju je datum 19.07.1970. godine kada je jedna seoska ekipa postala prvoligaš i time novinarima omogućila da u svet pošalju senzacionalnu vest. Tada je bilo ugodno biti Crvenčanin. Prva liga trajala je jednu sezonu za Crvenku, posle čega dolazi do stalnog pada kvaliteta i rezultata. Fudbalskom klubu i Crvenki stadion je sagradjen 1962. godine.
 
Danas su u Crvenki najpopularniji sportovi rukomet, fudbal, košarka, karate, aikido.

Rukometni klub Crvenka Jaffa takmiči se u Prvoj ligi "Sever" a RK Crvenka 2 u Drugoj
ligi "Sever". Košarkaški klub Crvenka već duži niz godina nastupa u Drugoj regionalnoj ligi "Sever" dok FK Crvenka nastupa u Područnoj fudbalskoj ligi Sombor.Najnovije RSS vesti


Anketa

Koji je najveći problem u Crvenki?
Odlazak mladih
Zagađenje
SiromaštvoPratite nas na Facebook-u